Amuzamente chimice - Termochimie

 
Cele mai multe reactii chimice din natura se produc absorbind sau cedand caldura mediului exterior. Primele reactii se numesc endoterme iar celelalte-reactii exoterme. In cele ce urmeaza vom prezenta 2 reactii exoterme “de efect”.
 
 

Un vulcan intr-o farfurie
 Luati 100g de pilitura de fier si 50 de grame de floare de sulf si adagati putina apa calda, cat este nevoie pentru a transforma totul intr-o pasta foarte groasa. Acoperiti gramajoara, careia i-ati dat forma aproximativa a unui vulcan, cu un strat de pietricele si pamant. Lasati in varf o mica deschizatura. Dupa aproximativ 15 minute din crateri va iesi o pufnitura de aburi-muntele devine un vulcan si se acopera de fum. Nu mai lipseste decat curgerea lavei. 
 Ce s-a intamplat? Sulful si fierul fin pulverizate au reactionat si din reactie s-a nascut o cantitate de caldura suficienta pentrue a provoca evaporarea apei. 
 Aceasta experienta a fost realizata la “scara mare” de Lemeri acum 150 de ani. El a sapat in gradina o groapa, in care a pus amestecul de sulf si fier,  apoi a acoperit totul cu pamant. Peste o ora pamantul a fost azvarlit si din “vulcan” iesea fum. Lemeri dadea acestei experiente o importanta exagerata. Credea ca a pus in evidenta teoria vulcanilor. In pamant, zicea el, reactiile sunt mai violene, materiile din jur se topesc, sunt urcate la suprafata de vaporii de apa si astfel se formeaza lava. Azi se stie ca aceasta teorie este complet eronata. Intr-un singur punct va recomandam sa-l imitati pe Lemeri: faceti experienta in aer liber, ca sa nu provocati in casa vapori de apa neplacuti.
Aluminotermie
 Din cauza marii sale afinitati pentru oxigen, aluminiul este un excelent reducator pentru oxizii metalelor. Aceasta proprietate a dus la nasterea aluminotermiei si tot ea ne va ajuta si in experienta: 
 Amestecati intr-un creuzet o parte pilitura de aluminiu cu trei parti pulbere de oxid de fier. Indesati bine amestecul in creuzet. Puneti deasupra lui putin praf de magneziu amestecat cu clorat de potasiu. Introduceti in amestec o sarma de magneziu. Duceti creuzetul astfel pregatit afara si asezati-l intr-un loc liber. Aprindeti sarma de magneziu si departati-va repede. Amestecul se va aprinde transformand creuzetul intr-o jerba de scantei stralucitoare. 
 Ce s-a intamplat? Aluminiul s-a combinat energic cu oxigenul din oxidul de fier, formand oxid de aluminiu si lasand fierul curat. Aceasta metoda este folosita in practica la sudarea sinelor.