S.O.S. NATURA
 
 
 
De ce nu se pot vedea stelele ? 
  Cine nu a privit îndelung cerul noptii si nu a ramas uimit de frumusetea scântaietoare a nenumaratelor stele risipite la nesfârsit pe întinderea cereasca ? Totusi, aceasta priveliste inpresionanta se estompeaza încetul cu încetul în fata ochiilor nostri. Din ce cauza? Din cauza poluarii luminoase.
 Poluarea luminoasa este stralucirea orbitoare si coplesitoare produsa de iluminatul artificial al strazilor, al locuintelor, al proprietatiilor comerciale, al cladirilor publice si al stadinianelor. Jumatate din aceasta lumina se propaga spre cer, înpiedicându-ne astfel sa vedem majoriatea stelelor. Cât de grava este aceasta problema? În Europa, de exemplu, într-o noapte senina se pot vedea cu ochiul liber aproximativ 2000 stele. Dar pentru cei care locuiesc la periferia unui oras, acest numar scade la 200, iar în centru unui oras puternic luminat se pot deslusi doar 30 stele.
 Unii astronauti se tem ca, daca nu se vor lua anumite masuri de precautie, în decurs de 25 de ani nu va mai fi vizibila nici o stea în nordul Europei.
 Desigur, iluminatul este necesar într-o oarecare masura. Aceasta poate constitui un obstacol în calea delicventei si îi ajuta pe proprietarii vulnerabili sa se simta mai în siguranta. Totusi prea multa lumina suparatoare poate cauza stres si tulburari de somn. Nu sunt afectati numai oamenii. Pîsîrile migratoare si insectele pot fi dezorientate din cauza luminii, iar ritmul cicardian al plantelor se poate inversa.
 Dar ce anume se poate face pentru a ameliora aceasta problema? O masura eficienta ar fi instalarea afara a unor surse de lumina bine umbrite si orientate în jos. Luminile de siguranta pot fi activate pe baza de senzori, în loc sa ramâna tot timpul aprinse. Într-o suburbie franceza, s-a luptat împotriva acestei probleme prin instalarea unor corpuri de iluminat de înalta tensiunecare functioneaza cu sodiu si care produc o lumina mai bine diretionata si prin montarea unor accesorii asemanatoare unor glugi pe corpurile de iluminat de joasa tensiune, care se aflau pe strada directionând astfel lumina în jos. Pe strazi s-a turnat un strat de smala care atrage lumina, iar, la cladirile publice, luminile sunt stinse dupa ora 23. De fat acest lucru nu numai ca a înlaturat poluarea luminoasa verticala si a redus cu 2/3 lumina reflectata , dar a si contribuit la cesterea randamentului energetic cu 30 % .
 Binenteles, asemenea solutii pretind timp si bani, lucruri atât de rare în zilele noastre.
 Dar datoria noastra este sa salvam minunatul cer înstelat !